Menu Content/Inhalt
PASZTECIKI PÓŁFRANCUSKIE ŚMIETANOWE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 13 lutego 2007 16:13
CIASTO : 250 g mąki pszennej, 220 g masła, 1 jajko, 2 żółtka, 5 łyżek śmietany
NADZIENIE : 250 g mięsa pieczonego lub gotowanego lub smażonego ( wołowina, wieprzowina, cielęcina, drób), duża cebula, łyżka masła, 1 jajko, sól, pieprz, ew. 2-3 łyżki śmietany

Przyrządzić ciasto : mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać całe jajko, surowe żółtka, szczyptę soli, śmietanę. wszystkie składniki połączyć szybko, starannie. Położyć ciasto w chłodnym miejscu na 12 godzin.
NADZIENIE: Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu, razem z mięsem przepuścić przez maszynkę, doprawić solą, pieprzem, dokładnie utrzeć.
Wywałkować ciasto na grubość 1/2 cm, wykrawać krążki foremką lub szklanką o ostrych brzegach (średnicy 6-7 cm). Połowę krążków posmarować białkiem na całej powierzchni. Z reszty krążków wykrawać środki mniejszą foremką lub kieliszkiem do wina. Powstałe obrączki nakładać na krążki i lekko przycisnąć. Piec w bardzo gorącym piekarniku około 15 minut. Gdy wyrosną i zrumienią się - wyjmować. Do gorących nakładać nadzienie i zaraz podawać jako przekąskę lub dodatek do czystych zup.
Można też krążki z farszem zlepiać jak pierogi, piec jak wyżej, podawać ostudzone. Świetne na piknik, wyprawę za miasto !
wg KUCHNI POLSKIEJ pod red. St. Bergera
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:44
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information