Menu Content/Inhalt
KULEBIAK Z RYBĄ PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 13 lutego 2007 15:47
CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE : 250 g mąki, 2 żółtka, 1 jajo, 20 g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 3-4 łyżki śmietany, 70 g masła, łyżeczka soli, masło do formy
NADZIENIE: 200 g pieczarek, 300 g filetów rybnych, 1 cebula, 1 łyżka tłuszczu, sól, pieprz;
NADZIENIE :
Pieczarki dokładnie umyć, drobno poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Poddusić pieczarki z cebulą na tłuszczu, osobno podsmażyć filety podzielone na małe cząstki.
CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE : Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozmieszać z cukrem, odstawić na 3-4 minuty. Do mąki dodać masło, posiekać szerokim nożem, dodać całe jajo, żółtka, rozczyn z drożdży, sól i śmietanę. Ciągle siekać nożem, aż cała masa się połączy. Ciasto szybko wyrobić, rozwałkować w prostokąt (odpowiedniej długości do formy) grubości 1cm. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką lub ziarnem sezamowym. Na ciasto ułożyć nadzienie wzdłuż szerszego boku. Zwinąć w dość luźny rulon lub złączyć tylko brzegi i mocno zlepić, zaginając ozdobnie ciasto. Ułożyć ostrożnie w formie. Postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie (prawie dwukrotnie zwiększy objętość), posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut.
Podawać na gorąco z sosem koperkowym lub pomidorowym, albo na zimno.
wg KUCHNI POLSKIEJ pod red. St. Bergera

 

Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:46
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information