Menu Content/Inhalt
KNEDLE ZIEMNIACZANE NA OSTRO PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 12 lutego 2007 22:24
Jest to świetne danie na kolację lub drugie danie obiadowe!
CIASTO : 1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki, 1 jajo, szczypta soli
NADZIENIE : 20 dkg pieczarek, 2 serdelki, 1 duża cebula, 1 serek topiony, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz
DO POLANIA : 10 dkg słoniny, 1 duża cebula

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przepuścić przez maszynkę lub praskę, ostudzić. Dodać jajko, mąkę, sól, wyrobić dość twarde ciasto.
Pieczarki oczyścić, opłukać, posiekać bardzo drobno. Cebulę posiekać jak najdrobniej, tak samo serdelki. Tłuszcz roztopić na patelni, wrzucać po kolei cebulę, pieczarki i serdelki. Wszystko chwilę dusić na małym ogniu. Ostudzić, wrzucić koperek, serek topiony, doprawić solą, pieprzem, dobrze wymieszać.
Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić, dodać cebulę pokrojoną w niezbyt drobną kostkę, zeszklić.
Z ciasta uformować wałek średnicy 5-6 cm, pokroić na kawałki grubości ok. 2 cm. Każdy kawałek spłaszczyć, nakładać łyżeczkę nadzienia, formować kulkę.
Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 2 minut po wypłynięciu klusek na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, polać słoniną z cebulą.

 

Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:48
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information