Menu Content/Inhalt
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 12 lutego 2007 22:06
NADZIENIE : na 50 pierogów - ok. 1 kg dorodnych truskawek;
DODATKI : stopione masło, cukier, słodka śmietana

Truskawki dokładnie opłukać, oczyścić z szypułek.
  • w dużym garnku postawić wodę do ugotowania pierogów;
  • wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto;
  • rozwałkowywać partiami, podsypując mało mąki;
  • z ciasta wyciąć krążki, nieco mniejsze niż na inne pierogi, rozmieszczając je jak najbliżej siebie;
  • ścinki zebrać, zagnieść powtórnie;
  • na każdy krążek nakładać po 1-2 truskawki;
  • zlepiać pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi;
  • układać na ściereczce;
  • ze ścinków przyrządzić resztę pierogów;
  • roztopić tłuszcz;
  • ugotować pierogi, wybrać łyżką cedzakową;
  • ułożyć na owalnym półmisku, polać stopionym masłem (niekoniecznie), posypać cukrem, natychmiast podawać ze słodką śmietanką


 

Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 09:12
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information