Menu Content/Inhalt
PIEROGI Z MIĘSEM PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 12 lutego 2007 21:16
NADZIENIE : ok. 1/2 kg gotowanego mięsa wołowego, 1 duża cebula, łyżka tłuszczu, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
DO POLANIA : słoninka, duża cebula
Przygotować nadzienie: Mięso obrać z błon, zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać mięso, sól, pieprz, gałkę, dokładnie wymieszać, przesmażyć, ostudzić.
  • w dużym garnku postawić wodę do ugotowania ciasta;
  • wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto;
  •   rozwałkowywać partiami, podsypując mało mąki;
  • z ciasta wyciąć krążki (szklanką), rozmieszczając je jak najbliżej siebie;
  • ścinki zebrać, zagnieść powtórnie;
  • na wszystkie krążki nałożyć nadzienie;
  • zlepiać pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi;
  • układać na ściereczce;
  • ze ścinków przyrządzić resztę pierogów;
  • roztopić tłuszcz, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę;
  • ugotować pierogi, wybrać łyżką cedzakową;
  • ułożyć na półmisku, polać tłuszczem, nakryć, postawić na naczyniu z gorącą wodą.
Można też bez polewania tłuszczem podać do czerwonego barszczu czystego
wg Basi Stopińskiej - Chęć
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 09:01
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information