Menu Content/Inhalt
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - VÄSTERBOTTENSILLl (śledź z regionu Västerbotten) PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 22:39
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji.  W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)
40 dkg śledzia solonego, 0,5 szklanki majonezu,  0,5 szklanki kwaśnej śmietany,  niecała szklanka drobno startego ostrego sera żółtego, 1-kilka ząbków czosnku,  1 łyżka musztardy francuskiej  1 szczypta pieprzu tureckiego,  1 szczypta pieprzu, 1szczypta soli;
Wymoczyć śledzia. Pokroić na małe kawałki. Zetrzeć ser, wycisnąć czosnek (ja  mam taka praskę do przeciskania). Wymieszać wszystkie składniki na krem,  dodać przyprawy. W słoiku ułożyć śledzia na przemian z kremem.  



 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information