Menu Content/Inhalt
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - KAVIARSTRÖMMING (śledź kawiorowy) PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 22:36
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji.  W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)
60 dkg filetów świeżych
Zalewa:  0,5 szklanki octu 12%,  0,5l wody,  1 łyżka soli,  
Sos :  0,5 szklanki majonezu,  0,5 szklanka kwaśnej śmietany,  0,5 łyżeczki soli, 12-15 potłuczonych ziaren pieprzu, 2-3 łyżki pasty kawiorowej z tubki (jeżeli taka jest do dostania),  1 starty ząbek czosnku,  0,5 szklanki poszatkowanego koperku,  2 łyżki musztardy nie za ostrej,  2 łyżki drobno posiekanej cebulki,  jajka pokrojone w ząbki do przybrania

Zamieszać składniki do zalewy. Zalać śledzia bez skóry i odstawić na noc.  Od czasu do czasu przełożyć na druga stronę. Na drugi dzień wymieszać  składniki do sosu. Wyjąć śledzia z zalewy, włożyć do słoika warstwę śledzia  i warstwę sosu. Na drugi dzień można jeść. Przyozdobić jajkami.

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information