SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ CYTRYNOWO-LIMETKOWY |
Wpisany przez Dana | |||
sobota, 03 lutego 2007 22:14 | |||
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji. W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej) 6 filetów wymoczonych Zalewa 1 : 1,5 dl wody, 5 łyżek octu 12%, 1dl cukru, 10 ziaren ziela angielskiego, 1 listek bobkowy, 1 cebula, kilka pędów kopru Zalewa 2 : 1 dl majonezu, 3 dl kwaśnej śmietany, skórka zdrapana z jednej limetki, 1 łyżka soku z limetki, skórka zdarta z jednej cytryny, 1 łyżka soku z cytryny Zagotować zalewę 1 (bez koperku i cebuli). Zalać zimną zalewą śledzie, koper i pokrojona cebule i niech stoi jeden dzien. Zmieszać ingrediencje do zalewy 2. Wyjąć filety z zalewy 1, pokroić na kawałki i wsadzić do zalewy 2. Posypać startą skórką i niech stoją kilka godzin.
|