Menu Content/Inhalt
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ CYTRYNOWO-LIMETKOWY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 22:14
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji.  W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)
6 filetów wymoczonych
Zalewa 1 : 1,5 dl wody,  5 łyżek octu 12%,  1dl cukru,  10 ziaren ziela angielskiego,  1 listek bobkowy, 1 cebula,
kilka pędów kopru
Zalewa 2 :  1 dl majonezu,  3 dl kwaśnej śmietany,  skórka zdrapana z jednej limetki,  1 łyżka soku z limetki,  skórka zdarta z jednej cytryny,  1 łyżka soku z cytryny

Zagotować zalewę 1 (bez koperku i cebuli). Zalać zimną zalewą śledzie, koper i pokrojona cebule i niech stoi jeden dzien.
Zmieszać ingrediencje do zalewy 2. Wyjąć filety z zalewy 1, pokroić na kawałki i wsadzić do zalewy 2. Posypać startą  skórką i niech stoją kilka godzin.

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information