Menu Content/Inhalt
KWAŚNICA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 30 stycznia 2007 21:55
To zupa z Podhala....ale nic to. Bierzemy: - wędzony boczek - jakieś inne wędzone mięsko lub kości - suszone grzyby -kminek -cebula -czosnek -liście laurowe -ziele ang. -sól, pieprz do smaku - ziemniaki (ugotowane wcześniej w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę) - nie gotujemy ziemniaków razem z kiszoną kapustą!!! - no i oczywiście kiszoną kapustę - im dłużej się kisiła tym lepiej (nie gotujemy jej wcześniej, nie płuczemy pod wodą itp.) - jeśli ktoś ma to oscypki
Do garnka z wodą wsypujemy pokrojony w grube plastry boczek, kości czy mięsko, przyprawy i gotujemy, aż uzyskamy mięciutki boczek i aromatyczny wywar. Wrzucamy kapustę z rozdrobnioną cebulę, podsmażoną wcześniej na smalcu. Gotujemy osobno grzyby i pokroimy w paski, grzyby wrzucamy do wywaru, dolewamy wywar po nich i gotujemy aż kapusta będzie miękka, dodajemy kminek i resztę przypraw. Na końcu dodajemy ziemniaki (tylko na moment, żeby się podgrzały), wlewamy do talerza ukochanej i dodajemy pokrojone oscypki.
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. - przepis z Sieci
Poprawiony: środa, 28 marca 2007 21:53
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information