Menu Content/Inhalt
ZAPIEKANKA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 21:09

Ziemniaki, mięso mielone ( lub drobno pokrojona jakaś kiełbasa, np. salami ), kapusta kiszona, jabłka
Ziemniaki ugotować i zetrzeć czy tez zgnieść na puree; mięso obsmażyć z ulubionymi przyprawami na brązowy kolor; kapustę - jeśli jest zbyt kwaśna - opłukać; jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w poprzek na plasterki i obsmażyć lekko na maśle na jasny brązowy kolor. Przygotować naczynie żaroodporne ( lub jakąś inna brytfankę ), natłuścić i obsypać bulka tarta. Następnie układać warstwami: ziemniaki puree, mięso, jabłka, kapustę. Ilość
produktów zależy od apetytu i wielkości naczynia do zapiekania. Oczywiście,  przyprawić do smaku solą, pieprzem itp. Na ostatnia warstwę posypać bułkę tarta. Zapiekać w temp. ok. 180 - 200° C przez jakieś 30 min ( do momentu, aż bulka na wierzchu będzie miała ładny, brązowo-zloty kolor ). 
Jeśli ktoś nie lubi takich kombinacji z jabłkiem, można je ominąć lub zastąpić np. cebulka czy innym warzywkiem.
Danka - przepis z sieci

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information