Menu Content/Inhalt
TORT PROWANCKI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:42

(tam gdzie są migdały wstaw orzechy włoskie, będzie lepsze)
SPÓD:  250g mielonych migdałów, oczywiście bez skórki, 250g cukru pudru, 6 białek, odrobina soli
Wykonanie:
białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy po trochu cukier. Gdy piana jest jednolita i gładką, dodajemy migdały i mieszamy ostrożnie. Wykładamy na tortownice posmarowana masłem i wysypana tarta bulka, pieczemy  na zloty kolor w 180°C aż brzegi będą odstawać. Gdy ostygnie opadnie ale tak ma być. Środek - masa czekoladowa, może być Twoja ulubiona (pasuje też kawowa), a ja robię tak :
1 jajko, łyżeczka mąki (kopiata), 4 kopiate łyżki najlepszego kakao (ciemne, żeby można było jeszcze gdzieś kupić Van Houtena..),  150 g cukru, pół szklanki mleka, 250g masła extra
Wykonanie:
jajko, kakao, mleko cukier i mąkę mieszamy w rondelku i zagotowujemy ciągle mieszając aż zgęstnieje. Gdy wystygnie wmiksowujemy  łyżkami masło, też wcześniej utarte na puszysta masę.
I tyle.
Pralinka na wierzch: 250g migdałów, obranych i zmielonych, 250g cukru (Teściowa daje 200g), 1/4 szklanki wody, sok z jednej cytryny, 50 ml likieru amaretto (do orzechów rum)
Cukier gotujemy z wodą aż się rozpuści plus 1 min. Wrzucamy migdały i mieszamy dokładnie. Zdejmujemy z kuchni i dolewamy sok z cytryny. Gdy wystygnie dolewamy alkohol. 
Teraz montaż całości: spód nasączamy ponczem z herbaty i amaretto (rumu), na to krem i do lodówki. Gdy krem jest twardy rozkładamy pralinkę (palcyma, niestety). Na wszystko polewa z czekolady (tabliczka gorzkiej z 1/4 szklanki mleka). Dekoracje wedle upodobań i talentów, np. z polówek migdałów lub orzechów. 
Jest to bardzo słodkie, dlatego wydajne bo można serwować malutkie kawałeczki, a pozostałą po imprezie resztę podżerać z kawa przez kilka następnych dni.

Pozdrowienia, Agata Solon  - przepis zmodyfikowany wg Kuchni Polskiej i niemieckojęzycznej gazety

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information