Menu Content/Inhalt
TORT SZWARCWALDZKI wg WŁADYSŁAWA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:27

Czarny Las? Chwilę się nad tym pytaniem zastanawiałem, bo jakoś dotąd nie spotkałem się z dosłownym tłumaczeniem Schwarzwald na polski. Ja bym to nazwał raczej tortem Szwarcwaldzkim. Ale niech i tak będzie.
CIASTO : 6 jajek, 250 g cukru rafinowanego, 100 g mąki tortowej, 50 g kakao, 150 g topionego masła
SYROP : 200 g cukru, 350 ml wody, kirsch
DO PRZEŁOŻENIA : 800ml słodkiej śmietany, 200 ml mleka, 80 g cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego
DO DEKORACJI : tabliczka gorzkiej czekolady, wiśnie z koniaku

6 jajek i 250 g cukru rafinowanego intensywnie ubijamy, aż będą bardzo gęste i spienione. Dodajemy, delikatnie mieszając, 100 g. przesianej przez sito mąki tortowej, 50 g kakao i 150 g topionego masła. 3 tortownice o średnicy 22 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką, wlewamy do nich ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 min.
Przygotowujemy syrop z 200 g cukru i 350 ml wody. Dodajemy do niego kirschu dla zapachu. Ostudzone płaty ciasta maczamy w syropie.
Ucieramy na grubej tarce na duże wióry tabliczkę dobrej, gorzkiej czekolady. Wkładamy to do lodówki.
Ubijamy 800 ml. zimnej gęstej, słodkiej śmietany z dodatkiem 200 ml bardzo zimnego mleka, 80 g cukru pudru i 2 łyżeczkami prawdziwego cukru waniliowego. Śmietanę rozdzielamy na 3 warstwach tortu układając na każdej kilka wiśni z koniaku. Warstwy składamy, resztą śmietany smarujemy boki tortu. Dekorujemy wiórami czekoladowymi.
Podajemy z lodówki
Smacznego !

Władysław Los - przepis z sieci

 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information