Menu Content/Inhalt
TORT IRENKA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:10

CIASTO BISZKOPTOWE : 6 jajek, 1 szklanka cukru pudru, 1 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
KREM : 1 1/2 kostki masła (35 dkg), słoiczek nutelli (200g), kieliszek spirytusu;
Ponad to : do przełożenia słoiczek kwaśnego dżemu wiśniowego; 
do nasączenia : mocna herbata z cytryną (bez cukru);
połówki orzechów włoskich do dekoracji;
Kwadratową formą (25x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier puder, a następnie wszystkie żółtka. Jeszcze chwilę miksować. Wsypywać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać już tylko łyżką. Wyłożyć ciasto do formy, piec w temp. 200°C przez ok. 30 minut.
Masło zmiksować na pianę , dodawać po łyżce nutellę, na koniec wlać spirytus. Można dodać 2-3 łyżki posiekanych orzechów laskowych.
Ciasto po ostudzeniu przekroić na pół, nasączyć mocną herbatą z cytryną, posmarować dżemem wiśniowym i częścią kremu, przełożyć drugą częścią ciasta, posmarować resztą kremu, udekorować połówkami orzechów włoskich.


 wg Ireny Rogowskiej z Kłodzka

Poprawiony: poniedziałek, 23 lipca 2012 16:51
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information